Διάβασα το μυθιστόρημα «ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ» της Victoria Hislop

 



«Έφταναν με κάποια γωνιά τους τσακισμένη, πάντα με κάποιο σκισιματάκι κάπου, σαν να είχαν ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη μέσα σε κάποια κωλότσεπη…», με αυτήν τη φράση ξεκινά το μυθιστόρημα της Victoria Hislop «ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και σε μετάφραση της Φωτεινής Πίπη.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2016 από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Πρόσφατα μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ και σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαβασιλείου. Η μεγάλη επιτυχία της σειράς (την οποία λάτρεψα) οδήγησε σε αυτήν την νέα αναθεωρημένη (και καλαίσθητη) έκδοση η οποία έφτασε στα χέρια μου μέσα σε ένα όμορφο περιτύλιγμα, συνοδευμένη από μία χριστουγεννιάτικη κάρτα με ευχές για τη νέα χρονιά. Αποστολέας ένα αγαπημένο μου πρόσωπο το οποίο γνώριζε πόσο αγάπησα τη σειρά και πόσο ήθελα να διαβάσω το βιβλίο που την ενέπνευσε.

Αν και η μεγάλη επιτυχία της Victoria Hislop ήταν το μυθιστόρημα «Το Νησί» που κυκλοφόρησε το 2005 και πέντε χρόνια αργότερα έγινε τηλεοπτική σειρά (το κόστος της οποίας ανήλθε περίπου στα 4.000.000 ευρώ) σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη ενώ η προσαρμογή του βιβλίου σε τηλεοπτικό σενάριο έφερε την υπογραφή της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, τότε (ποιος ξέρει γιατί;) δεν είχα μπει στη διαδικασία να αναζητήσω το βιβλίο. Φυσικά η επιτυχία ήταν τεράστια. Και όχι μόνο στην Ελλάδα. Το Νησί  μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα ενώ έχει μεταφραστεί σε 38 γλώσσες. Στο μεταξύ η Hislop έγραψε κι άλλα βιβλία (που γνώρισαν επίσης μεγάλη επιτυχία) αντλώντας έμπνευση από την Ελλάδα (όπως και Το Νησί το οποίο το έγραψε μετά από μια επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα): Μια νύχτα του Αυγούστου, Όσοι αγαπιούνται, Το Νήμα… Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2020 η συγγραφέας έλαβε τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια για την αγάπη και τη συμβολή της στην παγκόσμια προβολή της χώρας μας και της ιστορίας της.

Και σε αυτό το μυθιστόρημα λοιπόν, Καρτ Ποστάλ, η Ελλάδα γίνεται το κάδρο μέσα στο οποίο ζουν, δρουν, πράττουν οι χαρακτήρες της Hislop.

Η ιστορία αρχίζει έναν Δεκέμβρη όταν η Έλι Τόμας βρίσκει στο ταχυδρομικό κουτί του διαμερίσματός της στο Κένσαλ Ράιζ του Λονδίνου μια καρτ ποστάλ. Θα είναι η πρώτη. Θα ακολουθήσουν κι άλλες. Μια κάθε εβδομάδα. Αφετηρία τους, η Ελλάδα. Αποστολέας ένας «Α». Παραλήπτρια όμως δεν είναι η Έλι αλλά μία γυναίκα με το όνομα Σάρα Ίμποτσον. Η Έλι παραβλέπει το γεγονός και αρχίζει να διαβάζει τις κάρτες με τέτοια μανία που όταν αυτές σταματούν να φτάνουν νιώθει πανικό. Και κάπου εκεί, έχοντας για οδηγό τις μαγικές περιγραφές του «Α» για την Ελλάδα αλλά και τον πόνο, τη δύναμη του έρωτά του για την άγνωστή της Σάρα, αποφασίζει να επισκεφτεί την Ελλάδα για να ανακαλύψει και η ίδια  αυτήν την μαγική χώρα (ίσως και τον έρωτα;). Την ημέρα της αναχώρησής της όμως μία έκπληξη περιμένει την Έλι, κρυμμένη στο γραμματοκιβώτιο της.

«… Ήταν ένα πακέτο σε μέγεθος βιβλίου, που είχε πάνω του καμιά δεκαριά γραμματόσημα σε άτακτη διάθεση…».

Ένα ημερολόγιο από τον «Α». Η Έλι, χωρίς να το ανοίξει το ρίχνει στην τσάντα της και παίρνει το δρόμο για το αεροδρόμιο. Το ημερολόγιο θα το αναζητήσει ξανά ώρες αργότερα, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της στο Τολό.

Το ημερολόγιο ξεκινά με τον «Α» (Άντονι Μπράουν) να βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και να περιμένει την αγαπημένη του Σάρα. Στην τσέπη του περιμένει στωικά ένα μονόπετρο. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται όπως τα είχε φανταστεί. Η Σάρα δε φτάνει ποτέ στο αεροδρόμιο, στην Ελλάδα. Το μόνο που φτάνει είναι ένα μήνυμα στο κινητό του Άντονι από κάποιον φίλο της Σάρα: «Δε μπορεί να έρθει. Συγγνώμη». Σοκ. Θυμό. Θλίψη. Αυτά νιώθει ο Άντονι μα αποφασίζει να μην επιστρέψει πίσω. Αρχίζει να ταξιδεύει και να καταγράφει όσα βλέπει, ζει, τις ιστορίες των ανθρώπων που γνωρίζει, τους τόπους, ήθη και έθιμα, νοοτροπίες...

Η Έλι βυθίζεται μέσα στις ιστορίες, στον κόσμο του Άντονι. Κι όταν φτάνει στο τέλος άλλη μια έκπληξη την περιμένει.

Δε θα σας γράψω περισσότερα όμως για αυτήν για να μην προδώσω το τέλος. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η ζωή της θα αλλάξει.

Η Victoria Hislop καταφέρνει μέσα από τη ζωηρή, αληθινή, ζωντανή γραφή της να μας ταξιδέψει στην Ελλάδα: Καλαμάτα, Ναύπλιο, Δελφοί, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Άνδρος… στο χθες και στο σήμερα, να μας συστήσει ανθρώπους καθημερινούς και τις καθημερινές ή περίπλοκες, παράξενες ιστορίες τους. Και όλα αυτά από μία ερωτική απογοήτευση και μία λάθος διεύθυνση. Τόσο απλά μπορεί να αλλάξει η ζωή κάποιου αρκεί να είναι έτοιμος.

Αν έπρεπε να περιγράψω το βιβλίο μέσα σε μια πρόταση θα έλεγα ότι η Hislop μας παίρνει μαζί της σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ελλάδα και μας συστήνει ανθρώπους που έχουμε ανάγκη να γνωρίσουμε.

Αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο αναζήτησε το άμεσα. Αξίζει τον κόπο. Καλή ανάγνωση.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις