Χάρης Γαντζούδης | Συνέντευξη στην Μαρία Παπαδοπούλου για το blog Λογοτεχνικοί Ορίζοντες



1)  Χάρη, το βιβλίο σου «Κλικ δευτερολέπτων» είναι μια συλλογή 50 διηγημάτων. Τι σε γοητεύει στην γραφή διηγημάτων;

Διηγήματα διάβαζα και έγραφα από μικρός. Παπαδιαμάντης, Βιζυηνός, Θεοτόκης, Ροΐδης κ.ά., τα πρώτα αναγνώσματα. Κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ να γράφω μικρές ιστορίες. Όχι τίποτα σπουδαίο βέβαια. Τον Μάιο του 2012, στο Deity.gr δημοσιεύτηκε το πρώτο μου διήγημα. Ακολούθησαν κι άλλα ώσπου φτάσαμε στο “Κλικ δευτερολέπτων”, μια συλλογή που αποτελείται από 50 μικρά διηγήματα , διαφορετικά μεταξύ τους και τα οποία δεν γράφτηκαν με σκοπό να αποτελέσουν μέρος ενός ενιαίου έργου. Κάποια στιγμή κατάλαβα πως οι ιστορίες αυτές, τα θέματα που θίγονται μέσα από τη ζωή και τις πράξεις των χαρακτήρων, θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από την ίδια “ομπρέλα”. Στιγμές ζωής, μερικά “Κλικ δευτερολέπτων”. Κοινά τους στοιχεία: η μικρή έκταση, ο γρήγορος ρυθμός, όσα δεν λέγονται αλλά υπαινίσσονται, το τέλος που ορισμένες φορές δεν είναι ξεκάθαρο. Αυτά τα στοιχεία είναι που με γοητεύουν τόσο κατά την γραφή όσο και κατά την ανάγνωση διηγημάτων.

2) Οι ήρωες στο διηγήματα σου είναι άνθρωποι απλοί, καθημερινοί. Άνθρωποι που μπορείς να ταυτιστείς εύκολα μαζί τους. Είναι άνθρωποι υπαρκτοί, άνθρωποι φανταστικοί ή ένας συνδυασμός και των δύο;

Οι ήρωες των ιστοριών είναι πραγματικοί. Είναι άνθρωποι που όλοι έχουμε συναντήσει έστω και τυχαία, έστω και για μια φορά στη ζωή μας. Τα περιστατικά, οι αντιδράσεις, οι συνέπειες, το τέλος είναι προϊόν φαντασίας.

3)  Υπάρχει κάποιο διήγημα που αγάπησες περισσότερο από όλα τα άλλα και για ποιο λόγο;

Όχι, δεν υπάρχει. Αγαπώ το ίδιο όλες τις ιστορίες της συλλογής. Όλες είχαν λόγο που γράφτηκαν, όλες με δίδαξαν κάτι. Ωστόσο θα σου αναφέρω την ιστορία της Ελεονόρας που αγάπησαν πολύ οι αναγνώστες του βιβλίου. Σε κάθε παρουσίαση αλλά και μέσα από μηνύματα, μου μιλούσαν για αυτή την ιστορία. Κι αυτή η αγάπη τους, με έκανε να ασχοληθώ ξανά με την Ελεονόρα, να αφουγκραστώ πιο προσεκτικά τις ανάγκες, τα θέλω της, όσα είχε να πει αλλά δεν υπήρχε χώρος στη συλλογή. Έτσι θα υπάρξει συνέχεια…

4) Τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν έχει διαβάσει ποτέ διηγήματα; Πώς θα τον προέτρεπες να το δοκιμάσει;

Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα, είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με το μυθιστόρημα. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι, επενδύουν στη μικρότερη φόρμα, στο διήγημα. Τώρα, δεν ξέρω τι θα έλεγα σε κάποιον ώστε να ξεκινήσει να διαβάζει διηγήματα. Ίσως του πρότεινα μια αγαπημένη συλλογή διηγημάτων κι αυτό να ήταν αρκετό.

5)    Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο συγγραφέα;

Ούτε μου αρέσει αλλά ούτε είμαι σε θέση να δίνω συμβουλές σε κανέναν. Τώρα, αν έπρεπε να πω κάτι σε ένα νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με το οτιδήποτε, αυτό θα ήταν να μην τα παρατάει ποτέ όποια δυσκολία κι αν βρεθεί στο δρόμο του. Να ενημερώνεται συνέχεια για το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει και να μην σταματά να ονειρεύεται.    

 



*Πρώτη δημοσίευση: 06.03.2019 στο blog Λογοτεχνικοί Ορίζοντες


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις