Ο Χάρης Γαντζούδης συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη | συνέντευξη| τοβιβλίο.net

  

gantzoudis

Η τελευταία του ποιητική συλλογή είναι ένα “παράθυρο” στη ζωή!

 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;

Δε θυμάμαι να σας πω το πως. Θυμάμαι μόνο πως η ανάγκη να γράψω υπήρχε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για πολλά χρόνια όσα έγραφα έμειναν ιδιωτικά. Ώσπου, το Μάιο του 2012, δημοσιεύτηκε το πρώτο μου διήγημα και ξεκίνησε αυτό το υπέροχο ταξίδι γεμάτο λέξεις και ιστορίες.

 

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Τα πάντα: συζητήσεις, συναντήσεις, η καθημερινότητα, η ίδια η ζωή μπορεί να γίνει η αφορμή για μια νέα ιστορία.

 

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;

Ίσως η ανασφάλεια, ο φόβος της όποιας έκθεσης μα με τον καιρό βρίσκω άμυνες και ξεπερνάω τις δυσκολίες.

 

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την ποίηση;

Δεν πήρα καμία απόφαση. Τουλάχιστον συνειδητά. Όλα ξεκινούν από μια βαθύτερη ανάγκη για έκφραση μέσα από τις λέξεις είτε αυτό λέγεται ποίημα, είτε διήγημα είτε παραμύθι.



Τι εκφράζετε με την ποίησή σας;

Αν διαβάσει κάποιος όλα όσα έχω γράψει, στο κέντρο τους θα βρει τον άνθρωπο και τις βαθύτερες σκέψεις του. Για παράδειγμα, τα ποιήματα που αποτελούν την τελευταία μου ποιητική συλλογή "Ν` αντέχω" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις το ανώνυμο βιβλίο μιλούν για όσα δύσκολα παραδεχόμαστε ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Όσα σκεφτόμαστε σιωπηλά μα δύσκολα τους δίνουμε φωνή και αφορούν τις σχέσεις, τη φθορά, τον πόνο, την αποτυχία, το θυμό...



Ποιοι ποιητές σας έχουν επηρεάσει και εμπνεύσει;

Από τους πολύ αγαπημένους μου είναι ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Είναι πολλές και αλλάζουν συχνά.

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Για κανένα. Όπως δεν παίρνεις την απόφαση να γράψεις έτσι νομίζω πως δε μπορείς και να σταματήσεις. Η συγγραφή είναι ανάγκη που σε επιλέγει δεν την επιλέγεις εσύ. Τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγώ.

 

Θα θέλατε να μας στείλετε έναποιήμά σας, σαν επίλογο αυτή της συνομιλίας;

ΜΟΝΟ ΣΥΝΝΕΦΑ

Απόψε νιώθω πανικό.

Αναζητώ κάποιο χέρι να μου δείξει την έξοδο κινδύνου απ` τη ζωή μου

που έχει γίνει ασήκωτη, βαριά.

 

Με δυσκολία η ανάσα βγαίνει

η καρδιά δύσκολα δέχεται το αίμα

κι είναι στιγμές που επιθυμεί το ξαφνικό!

 

Απόψε ασήκωτη η μοναξιά

στον ορίζοντα μόνο σύννεφα.

Κανένα χέρι

καμία έξοδος κινδύνου

καμία ελπίδα

μόνο σύννεφα.

raw-3Ν` αντέχω

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις το ανώνυμο βιβλίο


Η ποιητική συλλογή Ν` αντέχω περιέχει τη φθορά που ο χρόνος προκαλεί στις σχέσεις των ανθρώπων, τον πόνο του τέλους, τον θυμό της αποτυχίας, τη θλίψη της μοναξιάς μα και την ελπίδα για να μπορεί η ψυχή ν` αντέχει.

Η συγγραφή των δεκαπέντε ποιημάτων αποτέλεσε λύτρωση για την ψυχή μου και θα είμαι ευτυχής αν κάποιο από αυτά λυτρώσει και τη δική σας ψυχή.

%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b10630Λίγα λόγια για τον ποιητή:

Χάρης Γαντζούδης γεννήθηκε το Μάιο του 1985 στο Αγρίνιο και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Πληροφορική ενώ το Φεβρουάριο του 2012 παρακολούθησε σεμινάριο δημιουργικής γραφής με το συγγραφέα Αλέξανδρο Ντερπούλη.

Το πρώτο του διήγημα «Το ταξίδι» δημοσιεύτηκε το Μάιο του 2012 στο Deity.gr και μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει διηγήματα, ποιήματα, άρθρα, συνεντεύξεις σε πολλά blogs και ηλεκτρονικά περιοδικά.

Τον Ιούνιο του 2013 δημιούργησε το ηλεκτρονικό περιοδικό Λογοτεχνικό Ταξίδι, τον Ιανουάριο του 2014 απέκτησε τη δική του στήλη στο τοβιβλιο.net με τίτλο Χαρη…τολογώντας ενώ τον Ιανουάριο του 2016 τη στήλη «Ταξιδεύοντας με τα βιβλία» στο ηλεκτρονικό περιοδικό BOOK TOUR.

Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων («Οι πρώτες σελίδες», «Κύκλοι στη θάλασσα…κι άλλες ιστορίες»), τρία παραμύθια («Δικό μου, δικό μου», «Μα δε θέλω αδερφάκι», «Η απεργία των λαχανικών»), μια νουβέλα («Για μια Πόλη»), δύο ποιητικές συλλογές («Τα κενά… κι άλλα σκόρπια συναισθήματα», «Σώματα»). Το πρώτο του μυθιστόρημα «Δεύτερη Ζωή» δημοσιεύτηκε το 2015 σε συνέχειες στο περιοδικό Fractal.

Επίσης, έχει πάρει μέρος σε πολλές συλλογικές συγγραφικές προσπάθειες («Tweet_Stories, Λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες», «Μια παράξενη Κυριακή», «Τριάντα τρία», «Ένα ταξίδι αλλιώς», «2η Ομαδική Ποιητική Συλλογή»).








*Η παραπάνω συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τοβιβλίο.net stiw 21.11.2016

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις