Διάβασα το μυθιστόρημα «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Delia Owens

 


Δεν είχα σκοπό να γράψω στο blog μου αυτή την περίοδο. Περιορισμένος ο χρόνος και περίσσια η κούραση. Όμως δεν μπόρεσα να αντισταθώ.  Ο λόγος; Ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο πρέπει να διαβάσεις. 

Μόλις ολοκλήρωσα το μυθιστόρημα «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Αμερικανίδας ζωολόγου και συγγραφέα Delia Owens και χωρίς καμία δόση υπερβολής μπορώ να σου γράψω πως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τον τελευταίο καιρό. Η συγκλονιστική ιστορία της Κάια που με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο έπλεξε η συγγραφέας της, με κατέκτησε από την πρώτη σελίδα.

Το μυθιστόρημα που στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δώμα και σε μετάφραση Μαργαρίτας Ζαχαριάδου έχει κάνει τεράστια επιτυχία σε όλον τον κόσμο και σύντομα θα μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη.

Η ιστορία αρχίζει κάπως έτσι: 30 Οκτωβρίου 1969 και δύο δεκάχρονα αγόρια, ο Μπέντζι Μέισον και ο Στηβ Λονγκ βρίσκουν το πτώμα του νεαρού Τσέις Άντριους στο παλιό πυροφυλάκιο.  Το Μπάρκλι Κόουβ, ένα ήσυχο ψαροχώρι της Βόρειας Καρολίνα, αναστατώνεται. Ξεκινούν οι έρευνες αλλά από την πρώτη στιγμή οι υποψίες στρέφονται στην Πιτσιρίκα του Βάλτου, την Κάια.

Η συγγραφέας που γνωρίζει καλά τα μυστικά της φύσης εξαιτίας της ιδιότητας της ζωολόγου μας ξεναγεί στη δύσκολη ζωή της Κάια. Αφετηρία τα έξι της χρόνια και η πρώτη εγκατάλειψη από τη μητέρα της. Θα ακολουθήσουν: ο μεγαλύτερος αδερφός της, οι αδερφές της, η μεγάλη της αδυναμία, ο Τζόντι… Όλοι φεύγουν, την εγκαταλείπουν εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του πατέρα της. Στο τέλος την εγκαταλείπει και εκείνος ακολουθώντας τα πάθη του. Έτσι η Κάια μένει μόνη στο φτωχό σπιτάκι του βάλτου. Επιβιώνει με ό,τι της δίνει η φύση, ο Σάλτας και η γυναίκα του. Παρέα της οι γλάροι. Μέχρι που στη ζωή της μπαίνει ο έρωτας αλλά για μία ακόμα φορά η Κάια θα γνωρίσει την προδοσία που όμως δε θα την πληγώσει μόνο αλλά θα την οδηγήσει κατηγορούμενη στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η ιστορία εξελίσσεται σε δύο χρόνους: το παρελθόν και το παρόν. Και οι δύο συμπληρώνουν τα απαραίτητα κομμάτια του παζλ. Η συγγραφέας που αξίζει να σημειωθεί πως έκανε το λογοτεχνικό της ντεμπούτο στα εβδομήντα της χρόνια, με αφορμή ένα έγκλημα ξεδιπλώνει την ζωή της ηρωίδας. Η Κάια  γίνεται η φωνή που μιλά για δύσκολα θέματα: εγκατάλειψη, μοναξιά, προδοσία, κοινωνική προκατάληψη, ρατσισμός… Το τέλος της ιστορίας: απρόβλεπτο. 


    

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις