Μαριανίνα Κριεζή: ζωή και στίχοι

Την Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2022 και σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή η σπουδαία  στιχουργός, συγγραφέας, ραδιοφωνική παραγωγός Μαριανίνα Κριεζή. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η Ελένη Δήμου μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. 


Μαριανίνα Κριεζή


Την Μαριανίνα Κριεζή δεν τη γνώριζα παρά μέσα από τους στίχους των τραγουδιών της. Ελάχιστες πληροφορίες για τη ζωή της μπορώ να θυμηθώ. Κυρίως μέσα από αφηγήσεις άλλων. Η Μαριανίνα Κριεζή δεν αγαπούσε τη δημοσιότητα, τις συνεντεύξεις. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς κάνοντας μία αναζήτηση στο διαδίκτυο. Όλη τη φιλοσοφία, τις απόψεις,  τα πιστεύω της τα έφτιαχνε στιχάκια. Μέσα λοιπόν από τα ελάχιστα πράγματα που ήξερα, διάβασα, άκουσα και με στίχους της που αγάπησα και ψιθύρισα πλέκω αυτό το λιτό αντίο.


"Ακόμα κι αν φύγεις
για το γύρο του κόσμου
θα’ σαι πάντα δικός μου
θα είμαστε πάντα μαζί...
"

(Τα ήσυχα βράδια, Αρλέτα | Μουσική:  Λάκης Παπαδόπουλος)


Η Μαριανίνα Κριεζή γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Ψυχικό ενώ τα καλοκαίρια της τα περνούσε στην Ύδρα. Μετά το σχολείο άρχισε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας το οποίο όμως εγκατέλειψε δύο χρόνια αργότερα.

"Ακούστε τον αυτόματο τηλεφωνητή.

Εγώ δεν είμαι εδώ. Απουσιάζω.

Και μη ρωτάς που βρίσκομαι, ούτε και γιατί.

Αν μείνω πάλι μέσα, δεν τη βγάζω..."

(Αυτόματος τηλεφωνητής, Αρλέτα | Μουσική: Λάκης Παπαδόπουλος)


Μετά βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών να σπουδάζει Διακοσμητική και Σκηνογραφία. Αυτή τη φορά δεν τα παράτησε. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της κι ύστερα έφυγε για το Παρίσι. Πάλι για σπουδές. Σχέδιο υφάσματος.

"...Τι θες ν’ ακούσω πια

 τώρα που καμιά, καμιά συγγνώμη δε φτάνει

το σ’ αγαπώ μπορεί, μόνο αυτό μπορεί

μες στην καρδιά να μπει να τη ζεστάνει..."

(Το σ’ αγαπώ, Δήμητρα Γαλάνη)

Στην Ελλάδα επιστρέφει δύο χρόνια αργότερα και αρχίζει να εργάζεται ως γραφίστρια. 

Το 1977 ξεκινά η σπουδαία πορεία της. Η ζωή τη φέρνει στο Τρίτο Πρόγραμμα διευθυντής του οποίου εκείνη την περίοδο ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις. Από τότε και μετά η Μαριανίνα Κριεζή γράφει για το ραδιόφωνο (όλα τα τραγούδια της παιδικής εκπομπής Εδώ Λιλιπούπολη), το θέατρο, γράφει στίχους και βιβλία (Αν ήμουν Άη Βασίλης, Το κόκκινο αβγό που τα σπάζει όλα, Χρόνια πολλά...), μεταφράζει και παρουσιάζει εκπομπές (ανάμεσά τους την πρώτη φιλοζωική ραδιοφωνική εκπομπή  Μου το πε ένα πουλάκι).

"... Δεν έχω χρόνο

για άλλο πόνο

για άλλα δάκρυα

δεν έχω πια καιρό..."

(Δεν έχω χρόνο, Μιχάλης Χατζηγιάννης)



Κάπου το έγραψα ξανά. Δε θυμάμαι πού και γιατί, πως κάποιοι άνθρωποι δε φεύγουν ποτέ. Δε μας λείπουν ποτέ. Είναι πάντα εδώ. Ακόμα κι αν φύγουν ένα ήσυχο βράδυ Κυριακής για το γύρο του κόσμου. Σε αυτούς τους ανθρώπους συγκαταλέγεται και η Μαριανίνα Κριεζή.








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις