Τα καλοκαίρια (μου) στην αυλή του Από Κοινού

 


"Μπουρλότο" σκάει αυτό το καλοκαίρι στην αυλή του Από Κοινού. Εγώ όμως δε θέλω να σου μιλήσω μόνο για αυτό το καλοκαίρι αλλά για όλα τα καλοκαίρια που έχω περάσει στη δροσερή και φιλόξενη αυλή του. 





 


Ίσως το μόνο σταθερό πράγμα που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε αυτήν τη χώρα είναι αυτό, το καλοκαιρινό ραντεβού στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού (Ευπατριδών 4) στο Γκάζι. Κάθε καλοκαίρι η πόρτα που οδηγεί στην πίσω δροσερή αυλή ανοίγει, η αυλαία ανεβαίνει και εκεί, πάνω στη σκηνή, συναντάμε ανθρώπους που έχουν να μας διηγηθούν ιστορίες από το χθες και το σήμερα. Με λόγια γραμμένα από έξυπνες και αιχμηρές πένες που αναδεικνύονται περισσότερο μέσα από τη ματιά και τις οδηγίες άξιων σκηνοθετών και ερμηνευμένα από ηθοποιούς με αγάπη, μεράκι και σεβασμό για την τέχνη τους.

Σε αυτήν λοιπόν τη μικρή αυλή, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στην πολιτική, στην κοινωνία, στη ζωή του. Μέσα από ξεκαρδιστικά επιθεωρησιακά νούμερα, σαρκαστική διάθεση, χιουμοριστικά τραγούδια το μήνυμα φτάνει στον αποδέκτη του και αφήνεται στα χέρια και την κρίση του.

Καλοκαίρι 2019: Της αυλής μας το φεγγάρι




Αυτό ήταν το πρώτο δικό μου καλοκαίρι που βρέθηκα στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού. Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2018 με «Τα σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και που εγώ είχα τη χαρά να παρακολουθήσω τον επόμενο χειμώνα στην κεντρική σκηνή του θεάτρου. Το πρώτο μου λοιπόν καλοκαίρι στην αυλή του Από Κοινού ήταν με την επιθεώρηση του Γιώργου Χασάπογλου «Της αυλής μας το φεγγάρι». Στη σκηνοθεσία η Ελένη Γερασιμίδου και στη σκηνή ο Αντώνης Ξένος, η Μάρα Μπαρόλα, η Αγγελική Ξένου και ο Χοβίκ Καραμπετιάν μεταμορφώνονται σε ζητιάνους, αμετανόητες μαζοχίστριες, σε ηλίθιους και πανηλίθιους, σε κορίτσια για σπίτι, σε κουτσομπόλες του χωριού… και με χιούμορ μας παρουσιάζουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.


Καλοκαίρι 2020: Μένουμε… ταπί




Καλοκαίρι 2020 και ο κορωνοϊός, τα μέτρα, η καραντίνα και οι επιπτώσεις της περνάνε από την αιχμηρή πένα του Δημήτρη Χαλιώτη. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται και πάλι η Ελένη Γερασιμίδου ενώ αυτήν τη φορά τη συναντάμε και στη σκηνή όπου παρέα με τους Αντώνη Ξένο, Αγγελική Ξένου και Ανδρέα Βελέντζα σχολιάζουν, κρίνουν, σαρκάζουν τα νέα δεδομένα με τα οποία καλούμαστε να ζήσουμε μα σε αντίθεση με τα δελτία ειδήσεων, τις εφημερίδες, τον Τσιόρδα και το Χαρδαλιά που επενδύουν στο φόβο εκείνοι, προσπαθούν να τον ξορκίσουν με χιούμορ, γέλιο, χορό και τραγούδι.

Καλοκαίρι 2021: Μπουρλότο


Αυτό το καλοκαίρι, το δύσκολο, το αγχωτικό, το διαφορετικό, η αυλή του θεάτρου Από Κοινού, παραμένει ανοιχτή και πάντα φιλόξενη προς το θεατή. «Μπουρλότο» ο τίτλος της παράστασης ή αλλιώς Το μιούζικαλ της Επανάστασης. Έργο επίκαιρο, γραμμένο από τον Άγγελο Πυριόχο και σκηνοθετημένο από έναν παλιό γνώριμο του θεάτρου Από Κοινού (μιας και το 2019 στην επιθεώρηση του Γιώργου Χασάπογλου είχε υπογράψει τις χορογραφίες) Παντελή Καναράκη. Στη σκηνή η Ελένη Γερασιμίδου ως Δημοκρατία φτάνει στο γραφείο του Εισαγγελέα που υποδύεται ο Αντώνης Ξένος, για να καταγγείλει τον επί 200 χρόνια βιασμό της από προστάτες, βασιλιάδες, πρωθυπουργούς, δικτάτορες και ένα σωρό άλλους… βιαστές. Για να γίνει πιο πιστευτή έχει μαζί της δύο ηθοποιούς που ζωντανεύουν σκηνές από το παρελθόν της. Σε αυτούς τους ρόλους συναντάμε την Αγγελική Ξένου και τον Πάνο Μπόρα.

Την παράσταση την παρακολούθησα το Σάββατο, 10 Ιουλίου και γέλασα, διασκέδασα, θυμήθηκα κομμάτια της ιστορίας μας που κάπου μού είχαν παραπέσει. Έξυπνες ατάκες, λιτή σκηνοθεσία που δίνει το χρόνο στο κείμενο και στο θεατή να αναπνεύσει, όμορφες χορογραφίες (και πάλι από τον Παντελή Καναράκη), τραγούδια ενορχηστρωμένα από τον Γιώργο Θεοφάνους και μια ομάδα ηθοποιών που με τις ερμηνείες τους κρατούν για εβδομήντα λεπτά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

Μην χάσετε την παράσταση «Μπουρλότο» στην αυλή του Από Κοινού. Ενημερωθείτε παρακάτω για ημέρες/ώρες και κλείστε τα εισιτήρια σας τηλεφωνικά ή μέσω viva.gr 




ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ 


Κείμενο: Άγγελος Πυριόχος

Σκηνοθεσία-χορογραφίες: Παντελής Καναράκης

Σκηνογραφία: Ντίνος Παρηγόρης

Ενορχήστρωση-μουσική παραγωγή: Γιώργος Ν. Θεοφάνους

Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου, Πάνος Μπόρας

Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Χατζηνικολαϊδη

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Καλπακίδου

Σχεδιασμός αφίσας: πρεμιέρα: Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021παραστάσεις: κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή Σάββατο & Κυριακή στις 21:15 μέχρι τις 29 Αυγούστους 

Διάρκεια παράστασης: 70′ είσοδος: 15€ κανονικό, 10€ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑμΕΑ, 65+)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theatre/apo-koinou/mpourloto-to-musical-tis-epanastasis/

Για την ασφαλή τήρηση των μέτρων προστασίας έναντι του covid-19, είναι απαραίτητη η προσέλευση των θεατών μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης

Από Κοινού Θέατρο ΕΥΠΑΤΡΙΔΩΝ 4, ΓΚΑΖΙ τ.κ. 118 54(μετρό: ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ) 211 4057249apokoinou4@gmail.com











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις