Κλικ δευτερολέπτων - Χ. Γαντζούδης, Εκδόσεις Λέμβος | γράφει ο Αλέξανδρος Κεφαλάς


Ο Χάρης Γαντζούδης γεννήθηκε στην επαρχία αλλά ζει, εργάζεται και εμπνέεται τις ιστορίες του στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τόσο πεζά όσο και ποίηση. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει με τη γραφίδα του σε πολλά συλλογικά έργα ενώ δουλειά του μπορεί κανείς να βρει και σε σχετικούς με το βιβλίο διαδικτυακούς ιστότοπους.   
Ασχολείται συστηματικά, επίσης, με τη δημοσιογραφία καθώς διατηρεί μόνιμες στήλες στο BOOKTOURS και στο MUSEEKART.

Τίποτα από την καθημερινότητα και τον κόσμο που τον περιβάλλει  δεν περνά απαρατήρητο και χωρίς να αγγίξει τον συγγραφέα Γαντζούδη. Ο  έντονος συναισθηματικός λυρισμός μιας ευαίσθητης ψυχής παλεύει ενίοτε με τον ωμό κυνισμό ενός ρεαλιστή τόσο στις δύο ποιητικές συλλογές που έχουν προηγηθεί εκδοτικά όσο και στην τελευταία του συλλογή μικρών διηγημάτων που σήμερα παρουσιάζουμε.

Στο βιβλίο ‘Κλικ δευτερολέπτων’ των εκδόσεων Λέμβος ο συγγραφέας εξερευνά τις δυνατότητές του στην μικρή φόρμα και τολμώ να πω πως βγαίνει νικητής.  Η συλλογή φαινομενικά άνιση, καθώς αποτελείται από πολύ μικρά αλλά κι εκτενέστερα διηγήματα, μα λογοτεχνικά άρτια αποτελεί τον καμβά πάνω στον οποίο ο συγγραφέας Γαντζούδης ξεδιπλώνει, πότε με χρωστήρα μελανό κι άλλοτε με πιο φωτεινές αποχρώσεις από την παλέτα του μυαλού του, εικόνες, θύμησες, καταστάσεις που  τον απασχολούν και επανέρχονται  βασανιστικά ζητώντας την λύτρωση.  Η μοναξιά, ο συμβιβασμός, το ανεκπλήρωτο, η ρουτίνα και η φθορά συγκρούονται με την ελπίδα, τον έρωτα και τα κελεύσματα της ζωής σε μια μάχη σχεδόν επιβίωσης.  Οι μικρές, σύντομες προτάσεις, οι σωστές δόσεις μελοδραματισμού και συναισθηματικών εξάρσεων, οι μεστές απέριττες περιγραφές δημιουργούν μια ατμόσφαιρα άκρως ρεαλιστική, βατή και ουσιαστική με την οποία ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί και να γίνει μέτοχος των ιστοριών του συγγραφέα.  Αυτό και μόνο αποτελεί επίτευγμα καθώς τα διηγήματα της συλλογής φαίνεται να αποκτούν έναν πανανθρώπινο χαρακτήρα.

Ο συγγραφέας Γαντζούδης στο τελευταίο του αυτό πόνημα καταθέτοντας απερίφραστα τη δική του αλήθεια αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο για να γνωρίσουμε τον άνθρωπο Γαντζούδη.


*Πρώτη δημοσίευση: 19.03.2018 στον λογοτεχνικό ιστότοπο τοβιβλίο.net 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις