ΦΕΡΜΟΥΑΡ – Μανίνα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014

Άλλο ένα αγαπημένο βιβλίο έρχεται αυτό το μήνα να προστεθεί στη λίστα της στήλης «Ταξιδεύοντας με τα βιβλία». Πρόκειται για το “Φερμουάρ” της αγαπημένης Μανίνας Ζουμπουλάκη που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2014 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Πήρα το βιβλίο στα χέρια μου ένα πρωί του Φλεβάρη. Η αμεσότητα, ο γρήγορος ρυθμός της ιστορίας, η φωνή και τα λόγια των ηρώων με κράτησαν για ώρες καθηλωμένο στον καναπέ και με έβαλαν στη λίστα των «υπόπτων» για το θάνατο του Απόστολου του Υπουργού Ανεργίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, παρέα με την Αλίκη τη λαϊκή τραγουδίστρια, τη Μάγδα τη γραμματέα, την Κυρία Κούλα την καφετζού, την Ελένη τη σύζυγο, τη Δάφνη την κόρη και σκηνοθέτρια, τον Μιχάλη του γιου και μακιγιέρ, της Αρετής το “ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ”, της Καίτης της μοδίστρας…

Ένας θάνατος λοιπόν, ένα έγκλημα για εξιχνίαση. Όλοι, από το περιβάλλον του Υπουργού ύποπτοι. Όλοι ξέρουν μα δε μιλούν για τους δικούς του λόγους ο κάθε ένας. Κοινό τους σημείο το “Φερμουάρ” που βάζουν στα λόγια τους, στην αλήθεια, σε όσα δεν πρέπει να δουν το φως…

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη με την έξυπνη δομή της ιστορίας, την επιλογή των ηρώων, το ύφος της γλώσσας που αλλάζει από ήρωα σε ήρωα, με τα περιστατικά, τη σχέση του Υπουργού με τους άλλους ήρωες, καταφέρνει να σε βάλει στην ιστορία από την πρώτη σελίδα του μυθιστορήματος. Σε κάνει να ακούσεις τις ανάσες των ηρώων, να νιώσεις την αγωνία τους, το φόβο, την απελπισία τους… Οι σελίδες του μυθιστορήματος γίνονται καθρέφτες μέσα από τους οποίους αντικρίζουμε κάθε φορά και ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, την Ελλάδα του σήμερα, τα όσα βιώνουμε, σκεφτόμαστε.

Με αφορμή το φόνο του Υπουργού και μέσα από τις αφηγήσεις των ηρώων ερχόμαστε αντιμέτωποι με συμβιβασμένους γάμους, οικογενειακές σχέσεις στα όρια, παράνομους έρωτες, κοινωνικές αδικίες, με το Σύστημα και με τον τρόπο που λειτουργεί.

Θα κλείσω την ανάρτηση αυτού του μήνα με τα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου καθώς δε θα ήθελα να προδώσω κάποιο κομμάτι της ιστορίας που θα έβαζε φρένο στη γρήγορη και ανατρεπτική εξέλιξή της.

 

Καλή ανάγνωση!

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.





*Πρώτη δημοσίευση: 01.05.2017, ηλεκτρονικό περιοδικό Book Tour, στήλη Ταξιδεύοντας με τα βιβλία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις