Η Στέλλα Καραμπακάκη συνομιλεί με τον Χάρη Γαντζούδη | συνέντευξη | τοβιβλίο.net

 


[συνέντευξη στον Χάρη Γαντζούδη]


Στέλλα σε καλωσορίζω στο δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net

Καλώς σας βρήκα Χάρη μου και ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

Στις 5 Δεκεμβρίου παρουσίασες στο κοινό, το νέο σου βιβλίο «Το Μεγάλο Τζέρτζελο». Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό.

Όντως στις 5 του Δεκέμβρη κάναμε την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, στη Λοκομοτίβα, στα Εξάρχεια, πριν καλά καλά φτάσει το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία. Ήταν μια ημερομηνία, αλλά και μια περιοχή, πολύ ταιριαστή με το περιεχόμενο του βιβλίου, αφού πρόκειται για μια σουρεαλιστική πολιτική σάτιρα που εκτυλίσσεται στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια, το Σύνταγμα και τις γύρω περιοχές.

Το βιβλίο είναι μια «πολιτική σάτιρα». Ποίο ήταν το ερέθισμα για να το γράψεις και πόσο σε επηρέασε η υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα;

Η υπάρχουσα κατάσταση της χώρας ήταν το κυριότερο ερέθισμα για να γράψω ένα τέτοιο βιβλίο. Είναι γεγονός εξάλλου πως η σάτιρα αντλεί τα θέματα της από την τρέχουσα επικαιρότητα, αναπόφευκτα κι εγώ λοιπόν σαν σατιρικός συγγραφέας δεν μπορώ παρά να επηρεαστώ από όσα συμβαίνουν.

Ποιο είναι το μήνυμα που θες να περάσεις στους αναγνώστες μέσα από αυτό σου το βιβλίο;

Δεν προσπάθησα να περάσω ένα και μόνο μήνυμα γράφοντας το. Νομίζω ότι περνά πολλά διαφορετικά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα στα οποία ο κάθε αναγνώστης μπορεί είτε να σταθεί είτε να τα προσπεράσει. Το βιβλίο έχει πολλαπλές αναγνώσεις και η ερμηνεία που θα δώσει ο καθένας έχει να κάνει σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό με τα βιώματα, τις πεποιθήσεις του αλλά και το πρίσμα υπό το οποίο βλέπει τα τρέχοντα γεγονότα.

Υπάρχει κάποια σχέση αυτού του βιβλίου, με τα προηγούμενα;

Τα προηγούμενα είναι κι αυτά σατιρικά. Η σχέση τους είναι η γλώσσα, το ύφος γραφής, το λεξιλόγιο ίσως. Η θεματολογία είναι διαφορετική αλλά ο τρόπος που αποτυπώνω όσα θέλω στο χαρτί παραμένει σε έναν σημαντικό βαθμό όμοιος.

Διδάσκεις δημιουργική γραφή. Πριν λίγο καιρό είχες δημιουργήσει και μια σειρά βίντεο με συμβουλές για νέους συγγραφείς. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και τι μηνύματα πήρες από τον κόσμο γι’ αυτό το εγχείρημα;

Η ιδέα προέκυψε λόγω της γενικότερης τάσης που υπάρχει για οπτικοποίηση υλικού, βίντεο και tutorial. Και λόγω της προσωπικής σχέσης μου με τη δημιουργική ομάδα που ανέλαβε την παραγωγή των συγκεκριμένων βίντεο αποφάσισα πως είναι κάτι που μπορώ να δοκιμάσω. Έτσι δημιουργήσαμε το Write it Down, μια σειρά βίντεο στο YouTube με συμβουλές για ανθρώπους που μόλις ξεκινάνε να γράφουν και θέλουν να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά. Τα μηνύματα που πήρα ήταν πολύ θετικά και υπήρχε και αρκετό ενδιαφέρον για συμμετοχή και συνεργασία από άλλους συγγραφείς - αυτό έμεινε περισσότερο όμως ως ιδέα και κίνητρο για κάποιον δεύτερο κύκλο βίντεο κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ποιο βιβλίο, που διάβασες πρόσφατα, σε ενθουσίασε και γιατί;

Διάβασα πρόσφατα το Καλειδοσκόπιο, ένα βιβλίο δυο τόμων που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πολύτροπον και είχα τη χαρά να επιμεληθώ. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο ανάγνωσμα, σουρεαλιστικό, ερωτικό, φανταστικό, κοινωνικό – είναι ένα πολύ ξεχωριστό και διαφορετικό βιβλίο που όντως με ενθουσίασε. Ο συγγραφέας του υπογράφει με το ψευδώνυμο V.Ludens.

Ποιο είναι το πιο «τρελό» συγγραφικό» σου όνειρο;

Νομίζω πως το πιο τρελό συγγραφικό μου όνειρο είναι να έχω συνέχεια έμπνευση. Να «γλιτώσω» δηλαδή από αυτές τις περιόδους που όλοι οι άνθρωποι που γράφουν περνάνε, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, που απλά δεν μπορώ να δημιουργήσω κάτι νέο. Είναι αναπόφευκτο και αναγκαίο να υπάρχουν χρονικά διαστήματα που δεν γράφω κάτι, που δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το τι θα γράψω, αλλά οι παύσεις αυτές πάντα μου δημιουργούνε μια… ανησυχία ότι μπορεί και να μην καταφέρω να ολοκληρώσω ποτέ ξανά κάτι. Θα κοιμόμουν πιο ήσυχη λοιπόν εάν δεν υπήρχαν!

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Με λίγους αγαπημένους φίλους και την οικογένεια μου, βιβλία, σειρές, μουσική, βόλτες. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου νομίζω.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν. Περιμένω την επόμενη καλή ιδέα, το επόμενο γεγονός που θα γίνει αφορμή για να ξεκινήσω κάτι νέο!

*Η συνέντευξη που μου παραχώρησε η συγγραφέας Στέλλα Καραμπακάκη δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο τοβιβλίο.net στις 17.02.2015


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις