Η ιστορία του μάγου χωρίς όνομα του Μιχάλη Κουρούβανη | συνέντευξη | τοβιβλίο.net



[Συνέντευξη στον Χάρη Γαντζούδη]

Ο Χάρης Γαντζούδης μιλάει με τoν Μιχάλη Κουρούβανη για το βιβλίο του 'Η ιστορία του μάγου χωρίς όνομα' από τις εκδόσεις iwrite.gr.

Σε μια τυχαία αναζήτηση στο διαδίκτυο έπεσα πάνω στο προσωπικό του blog «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους». Άρχισα να διαβάζω με ευχαρίστηση τα παραμύθια του. Θέλησα να μάθω περισσότερα για τον κύριο Μιχάλη Κουρούβανη και ανέτρεξα στο βιογραφικό του. Άμεσο, ειλικρινές, με χιούμορ. Πληροφορήθηκα για το βιβλίο του «Η ιστορία του μάγου χωρίς όνομα» και το όνειρό του να ταξιδέψει η ιστορία του σε όλο τον κόσμο. Ενδιαφέρον, σκέφτηκα και επικοινώνησα μαζί του. Από τη σύντομη αυτή επικοινωνία προέκυψε η παρακάτω συνέντευξη.

Γεννήθηκα…

Στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 81, αλλά μεγάλωσα στην επαρχία και συγκεκριμένα στο Ζευγολατιό, ένα μικρό χωριό 32 περίπου χιλιόμετρα απ την Καλαμάτα.

Αποφάσισα να γράψω όταν…

Κατάλαβα πως με έκανε να νιώθω καλά. Το μολύβι και το χαρτί με βοήθησαν να ξεπεράσω μια κάπως δύσκολη περίοδο. Έγραφα σκόρπιες σκέψεις και συναισθήματα, ήταν σαν να τα λέω με τον καλύτερο μου φίλο. Τότε ήταν που γεννήθηκε η ιδέα να γράψω και ένα βιβλίο, δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου όσων αφορά το είδος, απλά ήθελα να γράψω μια ιστορία, να δημιουργήσω έναν δικό μου κόσμο. Το είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου και το σκεφτόμουν περίπου μια δεκαετία, αλλά δεν το τολμούσα. Μάλλον φοβόμουν πως δεν θα ασχοληθώ αρκετά, όπως συνέβη και άλλοτε στο παρελθόν, με κάποιες άλλες προσπάθειες μου, πέρα απ την συγγραφή. Μέχρι που κάποια στιγμή αντιλήφθηκα πως τα χρόνια περνούσαν και είχα μείνει στην σκέψη. Έτσι ξεκίνησα δειλά δειλά, και κρυφά απ όλους τα Χριστούγεννα του 2010.

 

Ασχολούμαι με τη συγγραφή παραμυθιών γιατί…

Γιατί με παραμύθια μεγάλωσα, είτε ακούγοντας τα απ την γιαγιά και τον παππού είτε διαβάζοντας μύθους που προέρχονται απ την αρχαία Ελλάδα και τις παραδόσεις μας, ενώ μεγαλώνοντας γνώρισα μέσα από τα βιβλία, έργα συγγραφέων της φανταστικής λογοτεχνίας όπου πραγματικά λάτρεψα για όλα αυτά που μου έδωσαν και συνεχίζουν να μου δίνουν ακόμα και σήμερα. Τα παραμύθια μπορούν να ταξιδέψουν τον αναγνώστη, μικρό η μεγάλο, από το πιο ψηλό βουνό μέχρι τα βάθη της γης, ακόμα και στο πιο μακρινό μέρος του κόσμου. Μπορούν να μας μιλήσουν για ήρωες που δεν ανήκουν πάντα στο ανθρώπινο είδος. Μπορούν να διδάξουν αλλά και να δώσουν χαρά, ακόμα και να συγκινήσουν. Μου αρέσει να γράφω παραμύθια και να χρησιμοποιώ απλή γλώσσα, την γλώσσα που μιλάω. Τέλος, μου αρέσει να ασχολούμαι με την συγγραφή παραμυθιών γιατί τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια, αλλά τουλάχιστον δεν είναι ψέματα.

Η υπόθεση του παραμυθιού «Ο Μάγος δίχως όνομα» είναι…

Ο μάγος χωρίς όνομα είναι η αρχή, ο πρόλογος ενός μυθιστορήματος φαντασίας που ακόμα βρίσκεται στο ‘’συρτάρι’’ και συνεχώς το επεξεργάζομαι μέχρι να καταφέρω το θεμιτό αποτέλεσμα. Ήθελα να δημιουργήσω μια αρχή, έναν κόσμο, ώστε να τοποθετήσω την ιστορία μου και τους χαρακτήρες της. Η ιστορία του μάγου χωρίς όνομα μιλά για την φυλή των μάγων, που ζούσαν στον ουρανό, σε ένα τεράστιο και όμορφο βασίλειο. Μια ομάδα μάγων αφήνει το βασίλειο του ουρανού και ταξιδεύει σε άλλους κόσμους αναζητώντας γνώση κυρίως, και οτιδήποτε θα έκανε το μέρος τους ακόμα πιο όμορφο. Κάποια στιγμή, ύστερα από πολλές προσπάθειες, οι μάγοι, βρίσκουν ένα μέρος, απαράμιλλης ομορφιάς και αποφασίζουν να εγκατασταθούν εκεί. Είναι τόσο όμορφο μέρος και γεμάτο γνώση που αποφασίζουν να το μοιραστούν. Έτσι, οι παντοδύναμοι μάγοι δημιουργούν πλάσματα με την δύναμη της σκέψης τους, αρχικά νεράιδες, ξωτικά, νάνους και αμαζόνες και στην συνέχεια, πολλά άλλα. Σκοπός τους είναι να μεταδώσουν τις γνώσεις τους σε αυτά τα πλάσματα ώστε να μπορούν να ζουν σαν παιδιά τους.

Ανάμεσα στα πλάσματα αυτά ζει και μια νεράιδα. Φανερώνεται μόνο όταν πέσει το σκοτάδι και χάνεται στο φως του ήλιου. Στον κόσμο αυτό ζει ένας ατίθασος νέος που ανήκει στην φυλή των μάγων. Όνομα δεν έχει μιας και ο νόμος λέει πως θα αποκτήσει όταν ενηλικιωθεί. Όταν ο μάγος χωρίς όνομα θα συναντήσει την όμορφη νεράιδα, μια νύχτα, θα την ερωτευτεί. Σαν μάθει πως δεν μπορεί να χαίρεται την συντροφιά της κατά την διάρκεια της μέρας, η στενοχώρια του όλο και θα μεγαλώνει. Έτσι, θα προσπαθήσει να κρύψει τον ήλιο χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες αυτής της πράξης.

Το μήνυμα που θέλω να περάσω στους μικρούς αναγνώστες της ιστορίας είναι…

Ο μάγος χωρίς όνομα, προσπαθώντας να πετύχει τον σκοπό του, κάνει απερίσκεπτες πράξεις. Για να φέρει την καλή της καρδιάς του πιο κοντά σε αυτόν, όπως ανέφερα και πριν, θα προσπαθήσει να κρύψει το φως της μέρας χωρίς να σκεφτεί τι θα απογίνουν όλα όσα εξαρτώνται από τον ζωοδότη ήλιο. Θα έλεγα πως κι εμείς πολλές φορές προβαίνουμε σε πράξεις τέτοιου είδους. Δεν λέω πως προσπαθούμε να κρύψουμε τον ήλιο βέβαια, αλλά όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε κάνει εγωιστικές πράξεις, χωρίς να σκεφτόμαστε τι αντίκτυπο έχει στους γύρω μας.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζω…

Ακόμα περισσότερα παραμύθια, με σκοπό να δημιουργήσω μια μεγάλη συλλογή. Αν όλα πάνε καλά, θέλω να εκδόσω ακόμα ένα βιβλίο, μεγαλύτερο σε έκταση απ ότι ο μάγος χωρίς όνομα. Κάθε πράγμα στον καιρό του.

Επίσης έχω στο μυαλό μου κάτι εντελώς διαφορετικό, ένα μυθιστόρημα με απλούς καθημερινούς χαρακτήρες. Θα το χαρακτήριζα χιουμοριστική περιπέτεια αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αναφερθώ σε αυτό.

Για την ώρα, θα συνεχίσω να μοιράζομαι τις σκέψεις και τα παραμύθια μου με τον κόσμο μέσω του blog Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους.



*Η συνέντευξη που μου παραχώρησε ο συγγραφέας Μιχάλης Κουρούβανης δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο τοβιβλίο.net στις 24.02.2014


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις