Συνομιλώντας με τον Κώστα Καρακάση | συνέντευξη | τοβιβλίο.net

 


[Συνέντευξη στον Χάρη Γαντζούδη]

 «Στην Ελλάδα, παρά τον ορυμαγδό των νέων τίτλων που βγαίνουν κάθε χρόνο, απειροελάχιστα είναι αυτά που θα μπορούσαν να καταταχτούν στο έδρανο της Λογοτεχνίας. Είναι τα περισσότερα one book's glory! Αναμφίβολα υπάρχουν αρκετοί και αξιόλογοι νέοι συγγραφείς. Και όλους ανεξαιρέτως θα μας κρίνει ο χρόνος...»

Κώστας Καρακάσης

Εμφανίστηκε στην ελληνική λογοτεχνία το 2000 με το μυθιστόρημα «Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη...», η επιτυχία του οποίου ήταν τεράστια και… ανέλπιστη, όπως μου εξομολογείται ο ίδιος. Μια επιτυχία που του δημιούργησε αγωνία για τα επόμενα βήματά του αλλά ο κύριος Κώστας Καρακάσης κατάφερε να «κρατήσει» τους αναγνώστες και με τα επόμενα έργα του. Σήμερα συνομιλώ μαζί του για τη ζωή και την πορεία του.

Κύριε Καρακάση σας καλωσορίζω στο δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στην φιλόξενη σελίδα σας.

Αν σας ζητούσα να περιγράψετε τον εαυτό σας με μια φράση, ποια θα ήταν αυτή;

Παρά τα χρόνια που τον βαραίνουν, παραμένει ένας Δον Κιχώτης με αποχρώσεις του Διογένους...... Με άλλα λόγια ψάχνω για "μύλους" αλλά και για "Ανθρώπους".

Πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε συγγραφέας και γιατί;

Γράφω από πολύ νεαρή ηλικία -κυρίως ποίηση- αλλά με την Λογοτεχνία άρχισα αρκετά αργά. Μόλις στα 65 μου χρόνια! Το "Γιατί;" που με ρωτάτε σας παραπέμπω στην απάντηση Νο 2.

Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που να επηρέασαν τον τρόπο γραφής σας;

Δεν θα τολμούσα να πω κάτι τέτοιο,αν και θαυμάζω πάντα πάρα πολλούς συγγραφείς του παρελθόντος. Θα ήταν θράσος μου να προσπαθήσω να τους μιμηθώ έστω και κατά κεραία.

Στη Λογοτεχνία εμφανιστήκατε το 2000 με το μυθιστόρημα «Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη...» το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία. Το περιμένατε;

Όχι. Η "Αθηνά" στάθηκε μια ανέλπιστη επιτυχία, πέρα από κάθε προσδοκία μου.

Αυτή η επιτυχία σας δημιούργησε άγχος για τα επόμενα βήματα σας;

Ναι! Περισσότερο θα έλεγα πως γέμισα με αγωνία για τα επόμενα αποτελέσματα. Έτσι προτίμησα να δοκιμάσω την αντοχή των αναγνωστών γράφοντας τα "Πορτραίτα σε θρυμματισμένο καθρέφτη". Ήταν μια τελείως διαφορετική γραφή και θεματολογία. Αν κρίνω από την επιτυχία του βιβλίου, θεωρώ ότι οι αναγνώστες με δέχτηκαν με ευχαρίστηση, όπως και στα επόμενα βιβλία μου. Και όλοι μου αναγνωρίζουν ότι δεν "επαναλαμβάνομαι", που για μένα είναι η καλύτερη φιλοφρόνηση.....

Ακολούθησαν και άλλα βιβλία σας. Πως βλέπετε τα πράγματα στη λογοτεχνία σήμερα; Ξεχωρίζετε κάποιους νέους συγγραφείς;

Στην Ελλάδα, παρά τον ορυμαγδό των νέων τίτλων που βγαίνουν κάθε χρόνο, απειροελάχιστα είναι αυτά που θα μπορούσαν να καταταχτούν στο έδρανο της Λογοτεχνίας. Είναι τα περισσότερα one book's glory! Αναμφίβολα υπάρχουν αρκετοί και αξιόλογοι νέοι συγγραφείς. Και όλους ανεξαιρέτως θα μας κρίνει ο χρόνος....

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Διάβασμα, γράψιμο, με λίγους καλούς φίλους και αέναο διαλογισμό πάνω στα θέματα που θέλω να γράψω....

Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

Δεν κάνω πια σχέδια... Τα αφήνω όλα στα χέρια του Θεού. Εκείνος αποφασίζει και εγώ "βάζω υπακοή" όπως λένε στα μοναστήρια μας οι Γέροντες.

Σας ευχαριστώ για την όμορφη συνομιλία.

Σας εύχομαι τα καλύτερα και ελπίζω να τα ξαναπούμε. Σας ευχαριστώ πολύ.



*Η συνέντευξη που μου παραχώρησε ο συγγραφέας Κώστας Καρακάσης δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο τοβιβλίο.net στις 19.02.2014


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις