Το Λίκνο της Ζωής | συνέντευξη του Μ. Α. Καρυωτάκη στον Χ. Γαντζούδη | τοβιβλίο.net

 





Ο Χάρης Γαντζούδης μιλάει με τον Μίνωα Αθανάσιο Καρυωτάκη για το καινούριο του βιβλίο "Το Λικνο της Ζωής" από τις εκδόσεις Σαΐτα.

Το πρώτο του μυθιστόρημα «Μια σειρά από τρομακτικά γεγονότα» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2012 από τις εκδόσεις Σαΐτα και κινούνταν στο χώρο της μεταφυσικής λογοτεχνίας. Ένας φοιτητής εξαφανίζεται και ο Άγγλος δημοσιογράφος Άρθουρ Μόρτιμερ αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση αλλά τελικά εμπλέκεται σε ένα κουβάρι από τρομαχτικά γεγονότα. Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου του μυθιστορήματος,  ο ταλαντούχος συγγραφέας Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης, επανέρχεται στα λογοτεχνικά δρώμενα με το νέο του μυθιστόρημα «Το Λίκνο της Ζωής». Του ζήτησα λοιπόν να μας πει δυο λόγια για το νέο  του έργο.

Αφορμή για να γραφτεί αυτό το βιβλίο ήταν ένα διήγημα που είχα γράψει πριν από μερικά χρόνια και είχε ακριβώς τον ίδιο τίτλο με το τωρινό μυθιστόρημα. Το διήγημα ήταν περίπου πέντε σελίδες και είχε μια πολύ πιο απλοϊκή πλοκή.

Η υπόθεσή του μυθιστορήματος  είναι ουσιαστικά η ιστορία του Μοχάμεντ. Πριν από χιλιάδες χρόνια στη Γη ζούσε ο κρατερός Μοχάμεντ, ένας πανίσχυρος πολεμιστής. Ο στόχος του ήταν να γίνει ο μεγαλύτερος κατακτητής όλων των εποχών. Η μοίρα όμως θα τον αναγκάσει να αναζητήσει την αθανασία και να έρθει ξανά σε επαφή με την πρώτη του αγάπη. Ο έρωτας, οι φιλοδοξίες και οι επιδιώξεις δημιουργούν ένα συνονθύλευμα που θα τον οδηγήσουν στο «Λίκνο της Ζωής», στην πραγματική αθανασία της ψυχής…

Οι χαρακτήρες του ο πολέμαρχος Μοχάμεντ και η Λάιλα, η οποία είναι η πρώτη και παντοτινή αγάπη του. Παράλληλα, η Λάιλα είναι και η βασίλισσα της Μπάλαντ, της πόλης που πρέπει να κατακτήσει ο ιλάρχης για να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη φιλοδοξία του. Εκτός από τους δύο πρωταγωνιστές στην ιστορία εμφανίζονται κι άλλα πολλά πρόσωπα που παίζουν καίριο ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης. Ένα απ’αυτά είναι ο Αλή, ο στρατιώτης του Μοχάμεντ, ο οποίος προσπαθεί να τον λογικεύσει.

Το μήνυμα που θέλω να περάσω στους αναγνώστες είναι ότι στη ζωή μας θα πρέπει να προσπαθούμε να μην είμαστε πλεονέκτες και να δείχνουμε την απαραίτητη αγάπη και κατανόηση στους ανθρώπους που αγαπάμε.

Επέλεξα ξανά τις εκδόσεις Σαΐτα γιατί υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας. Οι εκδόσεις Σαΐτα είναι ένας εκδοτικός οίκος, ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία να μπω στον συγγραφικό χώρο και πίστεψε σε εμένα. Δεν είναι σωστό να γυρίζεις την πλάτη με την πρώτη ευκαιρία σε όσους σε στήριξαν κι άλλωστε αυτό το συναίσθημα της προσφοράς και της χαράς που λαμβάνω μέσω της δωρεάν διάθεσης των έργων μου νομίζω πως δεν μπορεί να μου το προσφέρει κάποιος άλλος εκδοτικός οίκος. Οι Σαϊτοπτήσεις είναι κάτι το ξεχωριστό!



*Η συνέντευξη που μου παραχώρησε ο συγγραφέας Μ.Α. Καρυωτάκης δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο τοβιβλίο.net στις 24.01.2014


 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις