Δυο μέτρα γης αγάπησα | δίσκος | κριτική

 


«Τα χρόνια και τα χτυπητά σταυρώματα που βρήκες 
Σε μάτωσαν. Σε κούρασαν με χάσες και με νίκες. 
Θαυμάζω σου! Πως ημπορείς κι αρμέγεις το λιοπύρι 
Αφώναχτα σαν λουλουδιά που υφαίνει με τη γύρη;»

του Χάρη Γαντζούδη

Τον περασμένο Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρεία MINOS-EMI ο δίσκος «Δυο μέτρα γης αγάπησα». Μια ομάδα καλλιτεχνών, τριάντα εννέα χρόνια μετά την Εισβολή, και με εφαλτήριο την αγάπη τους για το νησί, γράφουν και τραγουδούν την ιστορία, τις αδικίες, τα βάσανα και τον πόθο για ελευθερία του λαού της Κύπρου. Ο δίσκος πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κύπριας τραγουδίστριας Ευρυδίκης, η οποία με την κίνηση αυτή αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την αγάπη της για την ιδιαίτερη πατρίδα της. Έτσι μετά τη συμμετοχή της στις συναυλίες αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκαν στο πολύπαθο νησί, η Ευρυδίκη ανέλαβε τον συντονισμό αυτής της παραγωγής, κίνηση μέσα από την οποία επιδιώκει να μας θυμίσει την ιστορία και τον πόνο του κυπριακού λαού.

Το υλικό του δίσκου βασίστηκε σε δέκα κείμενα (επτά τραγούδια και τρία ποιήματα) του Ελληνοκύπριου στιχουργού και ποιητή της Διασποράς Πόλυ Κυριάκου. Ο τραγουδοποιός Δημήτρης Κοργιαλάς «έντυσε» τις λέξεις του ποιητή με υπέροχες μελωδίες. Και οι τραγουδιστές ένωσαν τις φωνές τους ώστε να ακουστούν τα βάσανα, ο πόνος και η ελπίδα.

Ο δίσκος αρχίζει με το ποίημα «Δεν ήτανε στα σχέδια» το οποίο διαβάζει ο Πόλυς Κυριάκου. Στη συνέχεια ακούμε το τραγούδι «Κρυφή μου πόλη» το οποίο μοιράζονται η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς. «Αν είχα δύναμη» τραγουδά ο Γιάννης Κότσιρας στο τρίτο τραγούδι και τη σκυτάλη παίρνει ξανά η Ευρυδίκη με το τραγούδι «Δυο μέτρα γης αγάπησα» που έδωσε και τον τίτλο στον δίσκο. Ακολουθούν τα τραγούδια «Ξέρω μια πόλη» που ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα, «Κύπρια μάνα» με τη φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου, «Μάνα (της ψυχής σου τα νερά)» με την Μελίνα Κανά. Στη συνέχεια η ηθοποιός Πέμη Ζούνη απαγγέλει το ποίημα «Μνήμες». Λίγο πριν το τέλος ο Δώρος Δημοσθένους τραγουδά «Το μιτσίν μου το φτερό. Ο δίσκος κλείνει με απαγγελία του ποιήματος «Γκραβούρα» από τον Πόλυ Κυριάκου.

Είναι σημαντικό να πούμε πως όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς στον δίσκο ενώ τα έξοδα παραγωγής καλύφτηκαν από ευγενικές χορηγίες ομογενών και οργανισμών της Νέας Υόρκης καθώς και του Δήμου Καραβά.

Σαράντα χρόνια από την Εισβολή. Σαράντα χρόνια Κατοχής. Σαράντα χρόνια ξεριζωμός, πόνος και ελπίδα. Σαράντα χρόνια «τραγουδισμένα» για να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτά τα δυο μέτρα γης…   




*Η κριτική για τον δίσκο "Δυο μέτρα γης αγάπησα" δημοσιεύτηκε στο Λογοτεχνικό Ταξίδι στις 14.01.2014

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις