Παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Κύκλοι στη θάλασσα… και άλλες ιστορίες» στο τοβιβλίο.net

 

Κύκλοι στη θάλασσα

   



τοβιβλίο.net παρουσιάζει τη νέα συλλογή διηγημάτων του Χάρη Γαντζούδη "Κύκλοι στη θάλασσα... και άλλες ιστορίες" που κυκλοφόρησε από τοmicrostory.gr. Δέκα καλογραμμένες ιστορίες, ανθρώπινες και πέρα για πέρα αληθινές. Κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμά τους είναι ένα σημείο του χρόνου στην καθεμιά τους στο οποίο οι αποφάσεις που ελήφθησαν σημάδεψαν τις ζωές των ηρώων τους. Η ομότιτλη με τη συλλογή ιστορία αποπνέει ένα αέρα μελαγχολίας, μια συνηθισμένη για τα δεδομένα της κοινωνίας μας υπόθεση, όνειρα απραγματοποίητα που στοιχειώνουν την ύπαρξη μέχρι την τελευταία της στιγμή.

 

Ο Χάρης Γαντζούδης μοιράζεται τις σκέψεις του για τη συλλογή μυθιστορημάτων του "Κύκλοι στη θάλασσα... και άλλες ιστορίες"

 

Γλυκόπικρες αναμνήσεις, μάχη με την μοναξιά, απόδραση από την καθημερινότητα, τελευταία επιθυμία, κάθε τέλος και μια καινούργια αρχή, αναπάντεχες αποκαλύψεις, μια ευχή που βγήκε αληθινή, αλλαγή πορείας μακριά από ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, η δύναμη της συγνώμης που αν και καθυστερημένη μπόρεσε να καλύψει την απόσταση, η αδυναμία μπροστά στο θάνατο.

Οι ήρωες  αυτού του βιβλίου, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, καλούνται να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά, την απουσία, τις νέες προκλήσεις, τα νέα δεδομένα και τις αλλαγές που φέρνουν στη ζωή τους οι πράξεις τους ή οι πράξεις των άλλων…

Δέκα ιστορίες ανθρώπων του χθες και του σήμερα, άλλες τρυφερές και ρομαντικές, άλλες μελαγχολικές και θλιβερές, ιστορίες σαν κύκλοι στη θάλασσα…

 

 

Από την ιστορία "Μια φωτογραφία και κάποιες αναμνήσεις"

 

"Πίσω στο πατρικό. Το μικρό αγόρι είχε μεγαλώσει
αρκετά. Από το μισόκλειστο παράθυρο εισέβαλε στο δωμάτιο ο
αέρας του Φθινοπώρου και άρχισε να χορεύει με την κουρτίνα.
Το γυμνό κορμί του ανατρίχιασε από την απαλή ψύχρα που
άρχισε να το τυλίγει. Τράβηξε το σεντόνι. Κουλουριάστηκε.
Δεν ήθελε να σηκωθεί. Ήταν μόνος. Η μητέρα του είχε γίνει
και αυτή άγγελος στον ουρανό. Ο συνεχόμενος όμως ήχος από το
εκκρεμές του ρολογιού στον απέναντι τοίχο τον έκανε να
σηκωθεί από το κρεβάτι. Κάθισε στο γραφείο του και άναψε
τσιγάρο. Ήταν ανήσυχος. Ξαφνικά άρχισαν να ξεπηδάνε από το
μυαλό του αναμνήσεις. Τράβηξε μια λευκή σελίδα και άρχισε να
γράφει την ιστορία του. Λες και ξαφνικά τον αγάπησαν οι
λέξεις και του παραδίνονταν δίχως αντίσταση. Όταν τελείωσε
ένιωθε ευτυχισμένος. Όλα βρισκόταν εκεί: Έρωτες,
απογοητεύσεις, θάλασσες, αμμουδιές, καλοκαίρια, χειμώνες, μοναξιά..."

 

 

 

Ο Χάρης Γαντζούδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1985. Σπούδασε στο τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Το 2012 παρακολούθησε σεμινάριο δημιουργικής γραφής με το συγγραφέα Αλέξανδρο Ντερπούλη και άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα του διηγήματα στο διαδίκτυο [deity.gr, onestory.gr, shortstory.gr, microstory.gr, sodeia.net, staxtes.com, ideostato.gr, syggrafologio.blogspot.com]. Συμμετείχε στη συλλογή «Tweet_Stories, Λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες» που εκδόθηκε από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη OpenBook.gr και στη συλλογή διηγημάτων "33" που εκδόθηκε από το microstory.gr, ενώ το Νοέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σαΐτα η πρώτη συλλογή διηγημάτων του «Οι πρώτες σελίδες». «Κύκλοι στη θάλασσα… και άλλες ιστορίες» είναι η νέα του συλλογή διηγημάτων και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τη λογοτεχνική σελίδα microstory.gr.

 

 

 

 

[ Η παρουσίαση έγινε στο τοβιβλίο.net στις 23 Μαΐου του 2013]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις